Loading...

Nic. is een vereniging met een rijke historie

Nic. is opgericht op 20 december 1920. De naam Nic. is ontleend aan de uitvinder van het korfbal, Nico Broekhuysen. In 1902 ging hij naar het Zweedse plaatsje Nääs. Daar zag hij het spel ringboll; een spel – verdeeld over drie vakken – dat gemengd werd gespeeld en waarbij de bal door een ring aan een drie meter hoge paal moest worden gegooid. Terug in Nederland liet Broekhuysen zijn leerlingen – hij was onderwijzer – een vergelijkbaar spel spelen. De ring was vervangen door een korf. Een jaar later zag de Nederlandsche Korfbal Bond het levenslicht.

Vier maanden na de Olympische Spelen in Antwerpen, waarop korfbal een demonstratiesport was, werd Nic. opgericht. Vier maanden daarna werd de Nic.-Marsch, geschreven door medeoprichter Harm Jacob Jonker, verbonden aan Nic. als clublied. „Op Nic. sta pal, sta moedig pal, sta moedig pal…”

In 1994 wordt Nic. voor het eerst landskampioen op het veld door ROHDA te verslaan. In 1997 werd deze prestatie bijna geëvenaard, maar Oost-Arnhem was destijds met 27 – 21 te sterk. Een jaar later sleepte Nic. alsnog het tweede landskampioenschap op het veld binnen dankzij een 15 – 19 zege tegen Die Haghe. In de zaal behaalt Nic. tweemaal de felbegeerde korfbalfinale in Ahoy. Een landskampioenschap in de zaal heeft dit helaas niet opgeleverd; Nic. verloor de finale in 1999 van PKC (25 – 14) en in 2000 van Die Haghe (23 – 18).

Spelers van Nic. zijn meermaals verkozen tot Nederlands korfballer/korfbalster van het jaar. Zo won Taco Poelstra de verkiezing in 1994, en Marjan de Jong in 1999. Michiel Gerritsen werd door de spelers en speelsters van Korfbal League- en Hoofdklasseclubs maar liefst drie keer verkozen tot beste speler, waarvan tweemaal op rij. Hij won de verkiezing in 2004, 2007 en 2008.

In het zaalseizoen 2013 – 2014 eindigde Nic. met twee punten onderaan in de Korfbal League. Dit betekende degradatie naar de Hoofdklasse, hetgeen een jaar later ook op het veld een feit was. In 2018 eindigde Nic. op de laatste plaats in de Hoofdklasse A. Sindsdien komt Nic. zowel op het veld als in de zaal uit op het derde niveau, de Overgangsklasse.

Gerelateerde pagina’s